שלושה ימים של אמנות, מוזיקה ופרפורמנס בבית ספר מוסררה בירושלים (28-30.5). מוסררה־מיקס יעסוק השנה במושג הזמן ויכלול הפקות מקור, עבודות סטודנטים ופרויקטים שנוצרו במיוחד לאירוע ✸
על מוסררה מיקס
מוסררה מיקס הוא אירוע בינלאומי רב־תחומי, המתקיים בשכונת התפר מוסררה בירושלים משנת 2000 ביוזמתו ובהפקתו של בית הספר מוסררה לאמנות וחברה על שם נגר. מוסררה מיקס משמש מוקד להתרחשויות אמנותיות וחברתיות, המגלמות את ההוויה התרבותית והפוליטית של ירושלים בפרט, ושל ישראל בכלל, תוך כדי התכתבות עם רעיון מרכזי אחד, המתחלף בכל שנה.
כלואים בזמן
כרונוס, שליט הטיטנים במיתולוגיה היוונית ("סטורנוס" במיתולוגיה הרומית), נתפס ברנסנס כאל הזמן. התיאור המטלטל של כרונוס הבולע את ילדיו בזה אחר זה הפך לאלגוריה לחוויה האנושית המתמדת של החיים ההולכים אל סופם ונבלעים בזמן המאכֵּל הכול אל מול ה"נצח".
בין מושג הזמן הפיזיקלי שנוצר במפץ הגדול, הקשור במרחב, במסה ובאנרגיה, ובין הזמן הביולוגי המתקיים בכל היצורים החיים, בין מחזוריות לוחות השנה של הטבע ובין הזמן המדיד והזמן היחסי, עומדת התפיסה האנושית של הזמן. התודעה האנושית, המתמודדת עם ארעיותם של הדברים ועם סופיותם, שואלת: היכן אנו ממקמים את עצמנו ביחס לזמן כדי להבין את קיומנו? כיצד אנו חווים את התכווצות הזמן ואת התרחבותו? וכיצד אנו מיישבים בין המחשבה על מחזוריות התהליכים וההתרחשויות במעין לולאה סיזיפית ועיקשת ובין המחשבה על רצף אירועים הנעים מן העבר אל ההווה בליניאריות של התחלה וקץ?
בשנים האחרונות אנו, כיחידים וכקולקטיב, מעומתים יותר ויותר עם סוגיית הזמן – זה שהואט וכמעט עצר מלכת בקורונה וזה שהואץ לאחריה עם משבר האקלים, עם פיתוח הבינה המלאכותית, עם המצב הגלובלי של פליטות ושל רדיקליזם פוליטי. אך מעל לכול אנו נדרשים למושג הזמן בעת הנוכחית בעקבות האסון והמלחמה. אנו חשים שהזמן לוכד אותנו – אכזרי, בלתי פוסק, לא ודאי, מנכיח הווה מתמשך, עבר מתרחק ועתיד מתכווץ, מתעלם מהרצון לעצור, לחזור אחורה, להפסיק, לנשום אחרת. נדמה כי הזמן תובע מאיתנו דין וחשבון על מעשינו ועל עמדותינו או על ההימנעות מהם: האם בכוחנו לשנות את מהלך ההווה והעתיד ואף את העבר?
דומה כי אף על פי שהזמן שקוף בעינינו וזולג בין אצבעותינו, הוא הופך לנוכחות שאינה נותנת לנו מנוח ואנו נדרשים אליו בתודעתנו, בפעולותינו ובמהלכינו הטרנספורמטיביים. האם תפיסת החזרתיות של הזמן מאפשרת לנו להביט פעם נוספת במציאות? האם היא מאפשרת לנו לזהות בה חרכים? והאם חרכים אלה עשויים להוביל אותנו לחשוב אחרת על המלכוד שבו מצאנו את עצמנו?
אף על פי שהאמנות החזותית פועלת ככלל בשלושה ממדים, כבר מראשיתה הנכיחה יצירת האמנות גם את ממד הזמן וניסתה ללכוד אותו. לעיתים קרובות נתפסת האמנות כאילו היא מתקיימת מעבר לזמן ולמקום, שואפת לחיי נצח. מוסררה מיקס 24 יעסוק בסוגיית הזמן ובאופן השונה שבו היא מופיעה באמנות בכל תקופה – זמן וחלל פוגשים את הדימוי, את החומר, את הצליל ואת הצורה, ומתהווים ישירות ובתגובה לשעה. האם נוכל להשתחרר מכבלי הזמן? להתנגד להם? להערים עליהם? ואם נגזר עלינו להיות כלואים בזמן, האם נוכל לנוע בו בתנועות משל עצמנו – מעגליות או אפילו ספירליות – שיותירו את חותמן ויעשירו את דרכם של הכלואים עימנו?
הגעה
אירועי מוסררה מיקס יתקיימו בחללי בית הספר (אלא אם כן צויין אחרת), רח׳ שבטי ישראל 22, בית קנדה, ירושלים. הכניסה לאירועים חופשית אלא אם כן צויין שנדרשת הרשמה מראש.
ניתן לחנות במרחק הליכה קצר בחניון כיכר ספרא (רח׳ שבטי ישראל 7); למגיעים ברכבת הקלה, בית הספר נמצא במרחק הליכה מתחנת ״העירייה״ (רח׳ יפו); למגיעים באוטובוס, מגוון קווים מגיעים לתחנת הנביאים/הע״ח שסמוכה לבית הספר.
קרדיטים
מנהל הפסטיבל ואוצר ראשי: אבי סבג שרביט
מנהלת אמנותית ואוצרת התערוכה: ורה קורמן
ניהול אמנותי מוסררה סוניקס: ערן זקס
ניהול אמנותי עבודות סטודנטים/ות המח׳ למוזיקה חדשה: אמיר בולצמן
הפקה: ילי רייכרט מור
ניהול טכני: תומר אזולאי
ניהול טכני מוסררה סוניקס: אורי קדישאי
עיצוב תאורה מוסררה סוניקס: תמיר טובול
סאונדמן מוסררה סוניקס: רון שסקין
הפקה בפועל מוסררה סוניקס: גבריאל גודמן
עוזרת למנהל אמנותי מוסררה סוניקס: אור מאי
קשרי חוץ ושותפויות: דנה שחר
מנהלת תכניות חינוכיות: סבינה רומנובה
ריכוז מילגאים: הילה בן חמו
ניהול משרד: מאיה כהן
צוות טכני: עומר גולדברג, מורדי קליין, קוקו דרעי, יעל אלקבץ
ראש המחלקה למוזיקה חדשה: אמיר בולצמן
ראשת המחלקה לצילום: דפנה איכלוב
ראש המחלקה לתקשורת חזותית: גיא גולדשטיין
הנחיית סטודנטים: איילה לנדאו
מנהלת גלריות מוסררה: איילת השחר כהן
אוצרת גלריות מוסררה: שירה פרידמן
מעבדה דיגיטלית: אודי אסף, רפי וולך, אורי ברקת
ירושלאב: דויד לוקרד
ארכיון וספריה: מאיה אשר
ניהול שיווק, סושיאל ומותג: סטודיו רוזטה
עיצוב גרפי: אבי בוחבוט
מושן גרפי: טל אוליאל
תכנות אתר: טאיה סוריקוב
טרגוט: אביחי רוזנברג
יחסי ציבור: מירה אן בינרט
עריכה ותרגום טקסטים: מאיה שמעוני
עריכה לשונית טקסט ראשי: נורית ליטמן